Spisa veganskt

Denna blogg är inaktiv sedan en tid tillbaka. Jag låter den ligga uppe för receptens skull, men räkna inte med några uppdateringar.

02 maj 2006

grillfest på valborgsmässoafton

så var våren äntligen här och tillsammans med kamraterna trotsade vi valborgskylan och ordnade grillfest i vitabergsparken. utrustade med folköl, engångsgrillar, filtar och bandare firade vi valborg i glada vänners lag med följande veganska meny som passar för ca 10 personer:

potatissallad
20-30 normalstora potatisar (king edward är mjölig och passar bra)
500 g yofu (sojayoghurt)
1 dl äggfri majonnäs
ca 10 salladslökar
ca 2 msk dijonsenap
salt och peppar

tvätta och tärna potatisen med eller utan skal (jag lät skalet sitta på, det var gott). koka under lock som vanligt, men låt gärna koka lite extra så att potatissalladen blir sådär riktigt krämig. lägg över de kokta potatistärningarna i en annan bytta så svalnar de lite fortare än i den varma kastrullen.
strimla salladslöken och blanda den med majonnäsen och senapen. häll i lite yofu i taget och rör runt så att den tjocka majonnäsblandningen verkligen rörs ihop jämnt med yoghurten. häll i röran och vänd runt några gånger ihop med potatisen. serveras kall för bäst smak.

grillspett
röd och gul paprika
färska champinioner
sojakorv
vegetariska gyrobitar (något vi hittade på daglivs vid fridhemsplan. det går lika bra med marinerade sojabitar eller tofu eller något annat du tycker är gott)
oliver med vitlök
oliver med chili
vitlöksklyftor i chilimarinad
grillspett i trä

skär allt i lagom stora bitar och förvara i separata förpackningar för enkel transport till grillplatsen. kom ihåg att blötlägga träspetten i god tid innan grillningen så att de är ordentligt genomfuktade, annars är risken rätt överhängande att spetten börjar brinna när de ligger på grillen.
var och en fick trä upp vad de själva ville ha på sitt spett, och därefter penslade vi allt med chilimarinaden från vitlöksklyftorna innan spetten lades på grillen.

hummus
2 burkar konserverade kikärter
olivolja
balsamvinäger
vitlök
citronpeppar
tahin (sesampasta)

kör allt i mixern till en jämn smet och krydda lagom mycket. jag gillar massor av vitlök och har minst fyra vitlöksklyftor till två burkar kikärter, men det är förstås en smaksak. tänk på att vinägern gör hummusen syrlig, oljan gör den krämig, tahinin ger kraftig sesamsmak och vitlöken gör den stark. jag gillar att ha mycket av allt, men t.ex. min mamma föredrar när kikärtssmaken är den mest framträdande. prova dig fram till en smakkombination just du gillar!
det är också gott att blanda t.ex. paprikapulver, cayennepeppar, basilika, rosmarin eller någon annan krydda du tycker om.

foccacia
50 g jäst
15 dl mjöl
7 dl vatten
1/5 dl olivolja
2 msk salt

förslag på saker att ha i/ovanpå degen:
soltorkade tomater
oliver
marinerade vitlöksklyftor
grovkornigt salt
oregano
basilika
rosmarin

smula sönder jästen i en bunke och lös upp den med vattnet som ska vara fingervarmt. blanda i salt, olja och mjöl till en jämn deg (den ska vara mer smetig än degig). låt jäsa under en bakduk i ca 45 minuter. ta upp degen och arbeta den en stund på bakbordet innan du har i den i en smord form som verkar lagom stor. ringla/pensla olivolja över degen i formen (eller använd en oljespray om du har!) och tryck sedan ner oliver, soltorkade tomater, vitlöksklyftor och/eller något annat du tycker verkar gott (jag tog bara soltorkade tomater). strö över rikligt med grovkornigt salt och kryddor och skicka in i mitten av ugnen på 225 grader i ca 20-30 minuter (kolla ofta). gott att äta både varmt och kallt, och perfekt utflyktsbröd!

3 Comments:

At 2:00 em, Blogger crrly said...

Trevlig blogg! Länkar till dig!

 
At 11:51 em, Blogger crrly said...

Blogga mera! :)

 
At 2:50 em, Anonymous Anonym said...

Bloggträff?
http://www.vegankrubb.se/?p=83

Ja, sätt igång och blogga!

 

Skicka en kommentar

<< Home