Spisa veganskt

Denna blogg är inaktiv sedan en tid tillbaka. Jag låter den ligga uppe för receptens skull, men räkna inte med några uppdateringar.

18 mars 2006

Varm potatissallad

okej, det här med levande föda fungerade i en vecka ungefär. men jag försöker fortfarande.
här kommer dock ett helt vanligt veganskt recept. som vanligt anger jag inga proportioner, ta så mycket du vill ha av allt och ta mer av det du gillar mest.


Varm potatissallad - tillagningstid ca 30 min

  • potatis
  • färska tomater
  • ruccolasallat
  • sojafärs torkad extra fin (kallas ibland sojagranulater eller sojaflingor)
  • svarta kalamataoliver med kärnor
  • soltorkade tomater
  • basilika i kruka
  • olivolja
  • vitlök
  • pickled cucumber/cornichons (vad tusan heter det på svenska? inlagd gurka? det ska vara såna små, hela alltså. inte smörgåsgurka.)
  • sötmandel
  • solrosfrön
  • sesamfrön
skala och koka potatisen skuren i lagom stora bitar.
koka upp vatten och låt sojagranulaterna sjuda i grönsaksbuljong i ca tio minuter.
slå hett vatten över de soltorkade tomaterna om du inte använder den typen som är på burk (de torra som en blöter upp själv är billigare och enligt min mening godare också).
rosta sesamfrön, solrosfrön och mandlar i torr och het stekpanna så att de får färg (i den ordningen också, minst frö först så de inte bränns av att pannan hunnit bli för varm). häll ihop fröna och hacka så grovt eller fint du vill.
häll av vattnet av de soltorkade tomaterna när de blivit mjuka och klipp dem i mindre bitar.
klipp basilikabladen, krossa vitlöksklyftorna med bredsidan av kniven och finhacka sedan, grovhacka gurkorna och rör ihop allt med de soltorkade tomaterna, oliverna och olivolja.
skär de färska tomaterna i vilken form du vill och skölj ruccolasalladen ordentligt (särskilt om den är italiensk! annars finns risk för salmonella!).
häll vattnet av potatisen, häll över potatisen i en stor salladsskål och vänd genast ner alla övriga ingredienser i densamma. rör runt och häll på extra olivolja och gärna lite balsamvinäger också om det behövs.

gott och nyttigt både till vardag och till fest!